Leander i Houston

Leander i Houston
Den här bloggen är tänkt som en liten dagbok för oss, och ett sätt för nära och kära runt om i världen att se hur vi har det.

torsdag 22 juli 2010

Sjukhuset i Kimpese

Vi besökte sjukhuset i Kimpese. Det är ett sjukhus med mycket hög standard i Kongoperspektiv. Hit kom även patienter från grannlandet Angola.
Det var väldigt långt ifrån den standard vi svenskar vill ha när vi är på sjukhus. En del som hade råd att betala fick lite bättre rum. Men de flesta patienter låg i korridorliknande rum helt ytan avskildhet. Ingen luftkonditionering fanns, så det var riktigt varmt.
Alla patienter var tvungna att ha mist en anhörig med sig som skötte matlagning och tvätt. Ytorna utanför sjukhusbyggnaderna var fulla med anhöriga som lagade mat och tvättade. De sov på gräsmattorna under bar himmel under hela sjukhusvistelsen.

Page-039L

Page-039R

Vi tittade in på avdelningen där de nyblivna mammorna och papporna fanns. Man trodde ju att det skulle finnas mycket glädje där. Men så var det inte. När vi kom i närheten så frågade de nyblivna föräldrarna efter pengar och såg riktigt ledsna ut. Usch, inte roligt att se.

Men som sagt, sjukhuset hade hög standard och var ett välkänt och populärt sjukhus runt om i Kongo och grannländerna. De var bara inte vad vi var vana vid.
Åkes fru Greta födde ett av sina barn på detta sjukhus. Men som missionär fick hon givetvis ett rum med helt annan standard än det vi såg.

Ha det gott

Kram /Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar