Leander i Houston

Leander i Houston
Den här bloggen är tänkt som en liten dagbok för oss, och ett sätt för nära och kära runt om i världen att se hur vi har det.

torsdag 29 juli 2010

Bonoboaporna

En dag åkte vi till Bonoboapsparken utanför Kinshasa. Det är en fin park som är en fristad för de hotade Bonoboaporna. Det finns många som jagar aporna för köttet och många säljer ungarna på marknader. Det finns bonoboapspoliser som rycker ut om de får tips om att det finns någon apa till försäljning.
Bonoboaporna finns bara i Kongo, och nu pågår alltså ett arbete för att rädda dessa apor.
Alla bebisaporna hade en egen människomamma i parken. Mammorna satt i parken hela dagarna och passade sina barn.
Hanaporna ser alla män som fiender vilket Jan fick erfara. Guiden hade precis berättat att alla killar skulle se upp för apan bakom stängslet. Jan som gick sist i ledet uppfattade inte detta utan stod snällt och såg på när apan kom springande emot honom, stannade upp och började gräva i marken och sedan satt full fart fram mot Jan och kastade en stor näve jord mot Jan som träffade mitt i prick. Han blev helt översköljd av jord. Alla utom Jan tyckte att detta var mycket roligt.

På vägen mot parken fick vi till skillnad mot vad vi förut sett, se fin odling. De odlade i terrasser och det såg ut att växa bra.
Just i detta område fanns det mycket kineser som var anlitade för något stort byggprojekt. Vi mosstänker att det är Kineserna som lärt dem odla på detta sätt.

100_4996

CIMG2080

Vi körde fast i leran på vägen till parken. Vi stannade före lerhålet och chaufförerna diskuterade länge om hur de skulle ta sig förbi. Alla kongoleser som snabbt kom fram till oss bedyrade att det inte var några problem att köra där. Så till slut blev det beslutat att vi skulle prova. Givetvis fastnade vi. Ännu fler Kongoleser kom fram och erbjöd sig att knuffa oss därifrån. Vi hade ju inget val, så de fick knuffa tills vi kom loss. Sedan var vi ju tvungna att betala. Det blev lite huggsexa om vilka som skulle få pengarna. Men då tog chauffören resolut tag i en killes hand och stoppade pengarna i hans hand och fick honom att lova att dela på pengarna rättvist. Undrar hur det gick.
När vi kom tillbaka till lerhålet på hemvägen kom samma grabbar rusande och trodde att de hade lättförtjänta pengar framför sig. Men chauffören tog Åke med sig och gick till den Kinesiska fabriken och pratade till sig ett tillstånd att köra över deras område för att komma runt. Lite nesligt tycker jag allt att det var. Visst kunde grabbarna fått chansen att tjäna lite mer pengar. De flesta som kör där har ju fyrhjulsdrift så de tar ju sig igenom utan problem, så där blir inga pengar.
Page-048L

 Page-048R

Ha det gott

Kram /Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar