Leander i Houston

Leander i Houston
Den här bloggen är tänkt som en liten dagbok för oss, och ett sätt för nära och kära runt om i världen att se hur vi har det.

onsdag 28 juli 2010

Internetcafé och botanisk trädgård i Kongo

I Kimpese fanns det ett enda internetcafé. Man skulle kunna tro att det alltid var överbelagt. Men så var det inte alls. Tydligen var det ingen större efterfrågan. Folket i Kimpese har helt enkelt inte kommit på datorernas och internets möjligheter ännu.
Internetcaféet drevs av en eldsjäl i kyrkan. Tyvärr kommer jag inte ihåg hans namn just nu. Men det var en mycket trevlig och sympatisk kille.
Alls vinst från caféet skulle gå till hans hjälporganisation som stöttade utsatta barn. T.e.x jobbade de mycket med att hjälpa gatubarnen i Kongo och ekonomiskt stötta de familjer som inte annars har råd att låta sina barn gå i skolan.
Tyvärr gick inte caféet med vinst, p.g.a  det svala intresset, men det blir nog bättre så småningom. Men de hade även andra sätt att få in pengar på. De odlade grönsaker t.ex. vilket gav en del pengar.
När man såg datorutrustningen han hade på internetcaféet så fick man lite dåligt samvete när man tänkte på alla dessa datorer man har stående hemma i en garderob någonstans och som för längesedan har stämplats som odugliga av mig. Dessa maskiner skulle lyfta standarden en hel del i Kimpese.

Page-044L

Efter två övernattningar i pilothuset i Kimpese (det heter pilothuset för att det var där de svenska piloterna bodde som flög hjälpflygplanen under missionärernas tid i Kimpese) hoppade vi in i bussen för de återstående 22 milen tillbaka till Kinshasa.

pilothus

 sovrum 

Erika hade otur och blev magsjuk på vägen till Kinshasa. Det var inte så roligt. Med ojämna mellanrum fick vi akut stanna bussen så att hon skulle kunna hoppa in i det höga gräset. Stackarn.

Ungefär halvvägs till Kinshasa stannade vi i Kisantu för att besöka deras fina botaniska trädgård. Det var verkligen en annan värld mot allt annat vi sett i Kongo så här långt. Det var jättefint ordnat och de hade t.o.m ett universitet på området.

 Page-044R

Just nu sitter Pär i loungen på Landvetter och väntar på att få flyga till Mallorca och försöka sälja några kraftverk. Han kommer tillbaka på fredag.

På lördag har vi pitabrödskalas här på Ulvåsa för att fira Fredriks födelsedag. Kl. 4 börjar vi. Alla är välkomna, men meddela gärna oss i god tid om ni har tänkt dyka upp :)

Ha det gott

Kram /Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar